Virtual Reality-opplæring av utrykningspersonell, paramedics, helsepersonell og krisehåndteringsteam
Tyske Røde Kors og Hexagon Geosystems driver foregangsarbeid med Leica BLK360 Imager
Virtual Reality (VR) som opplæringsmiddel er ikke et nytt tema. Ulike løsninger og konsepter er brukt i mer enn 20 år innen militær opplæring og samfunnssikkerhet. VR-opplæring er imidlertid nytt i helsesektoren, blant redningstjenester (utrykningspersonell, paramedics, sykepleiere) samt i katastrofeområder.
Hva er Virtual Reality?
VR-opplæring bruker 3D-datagrafikk som gjengir ulike scenarioer og gir brukerne følelsen av å være til stede, så nær virkeligheten som mulig. En oppslukende digital verden og interaksjon fra brukernes side, forsterket med haptiske eller lydbaserte stimuli, personperspektiv og en følelse av «tilstedeværelse» kompletterer konseptet med virtuell opplæring.
Bruk av VR til opplæring
Når er det spesielt nyttig med VR-orientert opplæring? Spesielt i situasjoner der reell trening er kostbart, tidkrevende eller til og med farlig, samt innen noen medisinske områder, i redningsoperasjoner (spesielt med frivillige) samt innen katastrofehåndtering.
En undersøkelse som nylig ble utført av det tyske føderale statistikkbyrået viser et teoretisk stort potensial for VR-opplæring, målt etter antall ansatte ved tyske sykehus. I 2017 var antallet heltidsansatte ved Tysklands 1925 sykehus følgende:
- 161 200 leger
- 733 200 personer i ikke-medisinske stillinger
- 23 000 uten direkte ansettelse (2700 i medisinsk arbeid)
- 328 327 personer i sykepleiestillinger.
Her er antallet heltidsansatte og frivillige i de viktigste tyske hjelpe- og redningsorganisasjonene:
- Tyske Røde Kors: 140 000 ansatte og 400 000 frivillige
- Deutsche Lebens-Rettungs-Gesellschaft: 560 000 medlemmer
- Arbeiter Samariter Bund: 41 000 heltidsansatte og 20 000 frivillige
- Johanniter-Unfall-Hilfe: 21 850 heltidsmedlemmer og 37 218 frivillige medlemmer
- Malteser Hilfsdienst e.V. og Malteser Hilfsdienst GmbH: 35 000 heltidsansatte og 51 000 frivillige
Hvorfor gi opplæring i Virtual Reality?
Et tilbakevendende argument for virtuell opplæring innen dette feltet er fleksibiliteten og stedsuavhengigheten i treningsscenarioene. Avhengig av bruksområdet kan en tilsvarende virtuell virkelighet designes og implementeres med relativt liten innsats. Læringsinnholdet kan formidles på en sikker måte, siden det er virtuelt. Blant ytterligere fordeler er potensielt økt pasientsikkerhet, når man kan øve på selv komplekse prosesser og prosedyrer flere ganger, og mer effektiv læring fordi «reisen gjennom kroppen» kan forstås og trenes på i detalj, slik at man reduserer feilprosenten for inngrep som man har øvd på rutinemessig og ofte.
Simulerte, realistiske miljøer
Når det gjelder operasjonell pålitelighet i rednings- og krisescenarioer kan responsteam (inkludert frivillige hjelpemannskaper) teste ulike tilnærminger og prosedyrer direkte i et simulert ambulansemiljø. G RC Kreisverband Herford-Stadt e.V. (Tyske Røde Kors i Herford) utfører pionerarbeid innen dette området under ledelse av Ralf Hoffmann, administrerende direktør i distriktet, og Thomas Pilz, digitaliseringsansvarlig (begge: DRK Kreisverband Herford-Stadt e.V.) i samarbeid med blant andre Hexagon Geosystems.
BLK360 skanner en ambulanse
3D-digitalisering av ambulanser
Så tidlig som i 2019 ble Leica BLK360, den minste 3D-bildelaseren på markedet og Leica Pegasus:Backpack, den mobile laserskanneløsningen for kartlegging, brukt til å digitalisere en ambulanse. 3D-datamodellen av ambulansen ble brukt til å lage en simulator, som ble brukt til opplæring av paramedic-personell (i samarbeid med blant andre Fraunhofer IGD).
En ambulanse fra tyske Røde Kors i VR
3D-digitalisering av sykehusrom
Siden den gang er den lille, men kraftige BLK360 brukt til ulike prosjekter i tyske Røde Kors. Behandlings- og sykehusrommene ved St. Ansgar Hospital (i samarbeid med den katolske sykehusorganisasjonen Weser-Egge (KHWE) er nylig skannet og digitalisert.
Skanning av sykehusrom med Leica BLK3D
Flere prosjekter i regi av tyske Røde Kors og den katolske sykehusorganisasjonen Weser-Egge KHWE er på vei innen primære (akuttbehandling) og sekundære operasjoner (intensivpleie og pasienttransport), for eksempel digitalisering av akuttmottak samt undersøkelses- og behandlingsrom.
Samarbeid mellom tyske Røde Kors, KHWE og Hexagon Geosystems. «Takkevideo»
Hvordan fungerer BLK360 3D-laserskanner?
BLK360 registrerer omgivelsene i 3D med panoramabilder i farger som legges over en svært nøyaktig punktsky. BLK360 er det minste og letteste instrumentet i sitt slag. Det er også lett å bruke takket være betjeningen med én knapp. Alle som kan håndtere en iPad kan nå registrere omgivelsene med høyoppløste 3D-panoramabilder.
Noen fakta om BLK360:
- Gjør det mulig å skanne med høy, standard og rask oppløsning ved å trykke på en knapp
- Har lav vekt på ca. 1 kg (får plass i en skulderveske)
- Bruker mindre enn 3 minutter på å skanne med fullt synsfelt (i standard oppløsning) og generere et sfærisk bilde på 150 MP
- Produserer 360 000 laserskannepunkter/sek
Fordelene med opplæring i VR
- Pålitelighet for personene som bruker det: Man kan trene gjentatte ganger på rutiner i eksepsjonelle situasjoner
- Realistisk miljø med en følelse av å være på stedet
- Autentisk læringsinntrykk
- Ulike treningsscenarioer
- Mulighet for gjentatt trening
- Sikkerhet for instruktører og deltakere under øvelser på potensielt farlige steder
- Intuitiv betjening uten behov for spesiell IT- eller programmeringskunnskap
- Sikker avstand (i pandemier, f.eks. korona)
- Økt pasientsikkerhet
- Tidsbesparende
- Attraktivt for frivillig arbeid
VR-opplæring har også mange fordeler for instruktørene. Introduksjon til opplæringen er allerede integrert som en veiledning direkte i systemet. Under opplæringen kan den integrerte programvaren vise tips til læringsprosessen eller analysere fremgangen for å registrere og minimere feil hos deltakeren. Dette gir mindre behov for tilsyn og fremskynder læringen. Læringen kan designes fleksibelt, og er tilgjengelig når som helst og hvor som helst. Deltakere og instruktører kan trene og arbeid uavhengig av sted, både individuelt og sammen. Dette styrker også lagånden og motiverer de involverte på en morsom måte.
Selv om det er mange fordeler med opplæring og trening basert på virtuell virkelighet, må det understrekes at VR-opplæring er et supplement og et tillegg til klassisk, tradisjonell opplæring. VR-opplæring kan ikke erstatte virkelig opplæring helt.
I situasjoner der reell trening er spesielt utfordrende, kostbart eller til og med farlig, er bruk av Virtual Reality-teknologi nyttig og anbefalt. Fleksibel utforming av scenarioer, stedsuavhengighet og sikre og realistiske læremiljøer gjør VR-opplæring til et svært godt supplement til tradisjonell opplæring. Det tyske Røde Kors Kreisverband Herford-Stadt e.V. og partnerne deres, inkludert Hexagon Geosystems, driver foregangsarbeid innen VR-opplæring, og har gjort digital opplæring til en realitet allerede i dag.
Kontakt oss for å få mer informasjon om bruk av laserskanning innen VR-opplæring.
Malgorzata Krol har 20 års faglig erfaring innen markedsføring og forretningsutvikling, og jobber hos Hexagon Geosystem som Senior Marketing Manager EMEA Forensics, og leder aktivitetene innen markedsføring av offentlig sikkerhet, etterforskning og sikkerhet i regionen. Rollen hennes inkluderer også analyse av forretningsdata og strategisk markedsutvikling innen offentlig sikkerhet.
Før hun begynte i Hexagon, jobbet Malgorzata hos FARO Technologies som Senior Product Marketing Manager innen offentlig sikkerhet og etterforskning, Product Marketing Manager for 3D-dokumentering (laserskanning), International Distribution Manager samt med opplæring av lærlinger. Hun er også ekspert på CRM, digital markedsføring og automatisering av markedsføring.
Malgorzata begynte karrieren hos DaimlerChrysler Bank som Marketing Communication and CRM Project Manager, der hun ledet mange internasjonale prosjekter innen CRM og markedsundersøkelser.
Hun har en mastergrad i Banking and Finance fra Poznań University of Economics and Business i tillegg til en bachelorgrad i Banking and Finance fra WSB University i Poznań (begge: Polen). Krol er blant annet sertifisert innen Forensic Psychology fra The Open University i Milton Keynes (Storbritannia) i tillegg til en sertifisering i Forensic Science fra University of Strathclyde i Glasgow (Skottland). Hun er også medlem av International Public Safety and Security Association.